• 200 g hovězího masa (2 plátky)
  • 20 g oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 1 bílek
  • 50 g eidamu
  • Kerblík
  • Sůl
  • 20 g rostlinného másla na vymazání formy

Hovězí maso naklepeme, osolíme, opečeme po obou stranách na oleji, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Z bílku ušleháme tuhý sníh a vmícháme najemno nastrouhaný tvrdý sýr. Do pekáčku vymazaného rostlinným máslem dáme dušené hovězí maso, posypeme najemno nakrájeným kerblíkem, navršíme sníh se sýrem a zapečeme troubě. Šťávu z masa zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, povaříme a podle chuti dosolíme. Na talíři maso přelijeme zahuštěnou šťávou z masa.

 

Žaludek ohrožuje kyselina

Závažným postižením žaludku je defekt na povrchu sliznice neboli vřed, jenž vzniká působením kyseliny chlorovodíkové ze žaludečních šťáv. Projevuje se bolestmi i několik hodin po jídle. Toto většinou chronické onemocnění postihuje 3 až 5 % populace. Podrobnosti o zažívacích potížích se dozvíte v tomto článku a také v něm načerpáte rady, jak se ji můžete vyhnout.

Základem dietního režimu při onemocnění žaludku je neutralizovat jeho obsah. Znamená to konzumovat pokrmy, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale zároveň stimulují její tvorbu. Vhodné jsou mléko, jogurty a sýry jako eidam, ovšem na aromatické sýry jako romadúr a nivu rovnou zapomeňte.