• 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 stonky celeru
  • olej
  • oregano
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 středně velká brambora
  • 300 g rajčat
  • tabasco
  • pepř, sůl
  • bazalka, petržel
  • Lněná semínka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, česnek jemně nasekáme. Celerovou nať nasekáme na kusy.

Na oleji podusíme kousky celeru s oreganem,česnekem a cibulí. Zalijeme zeleninovým vývarem. Brambory a rajčata oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme je do hrnce. Vaříme asi 30 minut.

Na konci vaření dochutíme kořením a nasekanými bylinkami. Servírujeme posypané lněnými semínky.

Přečtěte si také:

Nové možnosti v diagnostice diabetu

na Ordinace.cz

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.