• 120 g rýže
  • 200 g mraženého špenátu
  • 100 g lučiny linie
  • 60 g polotvrdého sýra do 30% tuku v sušině
  • zeleninový vývar
  • sůl dle potřeby

Rýži propláchneme, zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme. Když je rýže skoro měkká, vmícháme částečně rozmrazený špenát, dodusíme doměkka a vmícháme lučinu.

Porce rizota na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Přečtěte si také:

Zdraví prospěšné bakterie pro celou rodinu

na Ordinace.cz

Žaludek ohrožuje kyselina

Závažným postižením žaludku je defekt na povrchu sliznice neboli vřed, jenž vzniká působením kyseliny chlorovodíkové ze žaludečních šťáv. Projevuje se bolestmi i několik hodin po jídle. Toto většinou chronické onemocnění postihuje 3 až 5 % populace. Podrobnosti o zažívacích potížích se dozvíte v tomto článku a také v něm načerpáte rady, jak se ji můžete vyhnout.

Základem dietního režimu při onemocnění žaludku je neutralizovat jeho obsah. Znamená to konzumovat pokrmy, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale zároveň stimulují její tvorbu. Vhodné jsou mléko, jogurty a sýry jako eidam, ovšem na aromatické sýry jako romadúr a nivu rovnou zapomeňte.