• 2 plátky zadního hovězího masa (cca 200 g)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 10 g oleje
  • 50 g cibule
  • 3 g předem namočených sušených hub
  • 40 g rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g paprikových lusků
  • 20 g hladké mouky
  • Sůl

Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme rajčatový protlak a plátky osoleného masa, které v tomto základu dusíme. Zvlášť podusíme rajčata s paprikami a česnekem včetně hub. Maso vyjmeme ze šťávy, vysmahneme, zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody a povaříme, přidáme podušenou zeleninu a maso a prohřejeme. Podáváme s rýží.

 

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.