• 200 g lilku
  • 10 g olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 10 g cukru
  • Zelená petrželka
  • Sůl

Lilky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Z vody, olivového oleje, citrónové šťávy a cukru připravíme zálivku. Lilky zalijeme zálivkou, osolíme, přidáme najemno nakrájenou petrželku a dáme do chladničky vychladnout.

Žlučník nikdy nespí

Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.

Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.