Houby jsou oblíbenou pochoutkou, ale kromě chuti od nich většinou nečekáme velký přínos vitamínů nebo minerálů. Dnes vás ale přesvědčíme o opaku – některé houby jsou vysloveně léčivé.

Proč si tedy občas houby dopřát? Důvodů je mnoho:

  • jsou nízkoenergetické,
  • obsahují 5 – 30 % bílkovin, kvalitativně srovnatelných s těmi v mase,
  • tělo hub je složeno většinou z cukrů a chitinu, který zlepšuje trávení a zvyšuje peristaltiku střev,
  • houby obsahují vitainy A, B1 a B2, v menším množství pak D, K, E a C,
  • najdete v nich draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, měď.

Houby jsouna druhou stranu schopné v sobě koncentrovat škodliviny z okolí. Proto je nikdy nesbírejte ve spádových oblastech emisí elektráren, chemických a hutních továren, na okrajích lesa u frekventovaných silnic.

Slibovali jsme vám také přehled léčivých schopností hub, takže jen na ukázku – podle léčitelů snižuje konzumace čirůvky fialové hladinu cukru v krvi a pomáhá tak s léčbou diabetu, houževnatec jedlý a houba šii-take zase snižuje hladinu cholesterolu, tedy je prevencí arteriosklerózy. V pýchavce, vatovci obrovském, hřibu žlučníku a rezavci šikmém jsou údajně látky, které podpoří léčbu rakoviny. Čirůvka topolová prý umí potlačit imunitní reakce organismu, takže uleví alergikům při senné rýmě. Hlíva ústřičná má v čínské medicíně dobrou pověst jako prostředek k prodloužení života a posílení obrany těla proti nádorovému bujení.

I přes všechno pozitivní, co jsme o houbách zatím řekli, nedoporučuje Světová zdravotnická organizace jíst víc hub, než 250 gramů týdně

Naučíme vás žít zdravěji.