Meruňky patří mezi nejen velmi chutné, ale i mezi nejzdravější ovoce. Jsou plodem meruňky obecné, jedná se o peckovice s oranžovým oplodím. Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené nebo v podobě marmelády.

Meruňky obsahují provitamin A (beta karoten), vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálních látek pak železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor nebo křemík.

Meruňky posilují imunitu, zlepšují zrak, snižují hladinu krevního cholesterolu, zlepšují krevní obraz, léčí srdce a podporují krvetvorbu (pomáhají při léčbě chudokrevnosti). Dále posilují nervový systém, působí proti únavě a pomáhají při nespavosti. Co se týče účinků na náš vzhled, meruňky posilují vlasy, nehty a pokožku, chrání naši kůži při opalování a odbourávají tuky (působí proti zácpě a ve 100 g mají jen 57 kalorií).

Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože meruňky pozitivně ovlivňují sliznici plic. Pro svůj obsah mědi a kyseliny listové jsou meruňky prospěšné pro ženy v období těhotenství. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka.

Mimoto mají léčivé účinky též meruňková jádra. Obsahují olej, bílkoviny, železo a vitamíny řady B, ale jejich konzumace musí být velmi omezená

Výše zmíněné léčivé účinky ale nepřinášejí jen meruňky čerstvé. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě, obsahují jen o něco víc kalorií. Sušené meruňky mají obzvláště pozitivní vliv na fungování našeho nervového systému.

Přečtěte si také: Aby vám alergie nepokazila dovolenou na ordinace.cz