Rukola se pomalu začíná dostávat do českých kuchyní a to zaslouženě. Jedná se o listovou zeleninu, která má výbornou chuť a je vhodná do salátů, či k těstovinám, ale i k masům.

Původní název této zdravé bylinky je „rucola“, z čehož jednoznačně vyplývá, že se do našich končin dostala z jihu, respektive z Apeninského poloostrova. Domovinou rukoly je Itálie, nezastupitelné místo si však dokázala vybudovat také v jídlech pocházejících z řecké a francouzské kuchyně. Připomíná trošku podlouhlé listy pampelišky a u nás jí můžete sehnat především v supermarketech.

Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikancerogenní účinky, konzumací brukvovitých rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou.

Rukola nejenže výborně chutná, ale je i zdraví prospěšná. Konzumací této bylinky zásobujeme tělo zejména vitamínem C a beta karotenem. Důležité je také, že jako zelená listnatá zelenina obsahuje barvivo chlorofyl. Uvádí se, že chlorofyl má pročišťující a oživující účinek na organismus, zvláště na játra a trávící trakt.

Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Na konci zimy a začátkem jara se konzumací rukoly zvýší naše imunita a zmírňuje únavu. Podporuje trávení.

Salát z rukoly

Salát: 50 g rukoly, 50 g vlašských ořechů

Zálivka: 2 stroužky česneku, sůl, 1 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje

Listy rukoly očistíme, důkladně propláchneme a necháme okapat. Zálivku si připravíme smícháním utřeného česneku se solí, k němuž přidáme vinný ocet a olivový olej. Vše dobře našleháme a přelijeme přes rukolové listy, s nimiž zálivku opatrně promícháme. Podáváme posypané vlašskými ořechy a s čerstvým bílým chlebem. Tento salát se také výborně hodí například k těstovinám, masu nebo rybám. Podle chuti můžeme přidat i bílý jogurt nebo oblíbený sýr pokrájený na kostičky.

Přečtěte si také: Ve školce se bacilům daří  na ordinace.cz