• 160 g bulguru
  • 200 g listového špenátu
  • 100 g loupaných, drcených rajčat
  • cibule
  • olej
  • 50 g uzeného tofu
  • 10 g parmezánu
  • česnek
  • sůl, kurkuma

Bulgur uvaříme ve dvojnásobném množství osolené vody s kurkumou a trochou oleje do poloměkka.

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a uzené tofu nakrájené na nudličky. Přidáme drcená rajčata, krájený listový špenát, mírně podlijeme a podusíme. Přidáme uvařený bulgur, prolisovaný česnek a sůl. Promícháme a dáme do olejem vymazané zapékací misky, posypeme nastrouhaným parmezánem a zapečeme.

Přečtěte si také:

Lidé hrozbu cukrovky hrubě podceňují

na Ordinace.cz

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.