• 600 g cukety
  • 500g filé z tresky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • čerstvý nebo sušený estragon
  • jarní cibulka
  • sůl, pepř
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 60 g strouhanky
  • 40 g nastrouhaného čedaru

Cukety nakrájíme na plátky a polovinu urovnáme na dno mělké ohnivzdorné nádoby vymazané tukem. Na tuto vrstvu rozložíme filé nakrájené na kousky, posypeme petrželkou, estragonem a jarní cibulkou, hodně okořeníme a poklademe kousky tvarohu. Navrch urovnáme opět vrstvu plátků cuket.

Strouhanku smícháme s čedarem a tuto směs nasypeme na cukety. Pečeme při 180°C až je povrch zlatavý.

Přečtěte si také: Cukrovka je onemocnění z blahobytu na ordinace.cz

 

 

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.